Acte institucional contra la LGTBI-fòbia a Palafrugell
• Diversos regidors i centres educatius del municipi han participat en l’acte amb la lectura d’un manifest i altres missatges reivindicatius.
Aquest matí ha tingut lloc a la plaça nova de Palafrugell, l’acte institucional al municipi en commemoració del Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia. L’acte ha començat amb unes paraules de l’alcaldessa del municipi, Laura Millán, i seguidament diversos regidors han llegit un manifest. També ha comptat amb la participació dels centres educatius de Palafrugell i l'Associació Diversalia Costa Brava, que han llegit diferents missatges reivindicatius.
El programa d’activitats a Palafrugell pel 17M s’allarga una setmana. Aquest es va iniciar divendres passat amb la presentació col·loqui sobre el llibre El meu marit es posa faldilles de Carme Parera, a la Biblioteca municipal; i finalitzarà diumenge 25 de maig, amb una caminada contra la LGTBIfòbia en forma de ruta cultural comentada, per la muntanya de Sant Sebastià.
Les activitats estan organitzades de forma coordinada entre l'Espai LGTBI+ (SAI) de l'Àrea d'Acció Social, Ciutadania i Joventut, la Biblioteca Municipal i el Museu del Suro.
A més a més, durant aquesta setmana la bandera LGTBI oneja a la Torre de Can Mario i a diversos edificis municipals; i també es pot veure als diferents perfils de l’Ajuntament a xarxes socials, com una manera més de reivindicar els drets LGTBI.
Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia
El 17 de maig es commemora cada any el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre les violències i discriminacions que encara pateixen les persones dels col·lectius LGTBI+ i les seves famílies arreu, en tots els àmbits de la vida.
Aquesta és una de les diades de commemoració LGTBI+ més conegudes i amb més ressò en l'àmbit internacional, amb accions en més de 130 països, reconeguda per diversos estats i institucions internacionals, com el Parlament Europeu o l'Organització de les Nacions Unides.
La jornada reivindicativa té els seus orígens en una campanya internacional de 2005 que va rebre el suport de més de 24.000 persones i de les principals associacions internacionals LGBTI+, durant la qual es va escollir el 17 de maig per commemorar que el mateix dia de 1990 l'Organització Mundial de la Salut va decidir eliminar l'homosexualitat de la seva classificació internacional de malalties.