Exposició de Robin Townsend Pi-Sunyer al Museu del Suro de Catalunya
- Amb una destacada mirada etnogràfica el fotògraf documenta els oficis i els canvis del paisatge a través d’imatges, principalment, de les dècades de 1970 i 1980.
La Càtedra d’Estudis del Suro (UdG) i el Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell, presenten l’exposició Sureda: taps, incendis i llevaires, del fotoperiodista Robin Townsend Pi-Sunyer (Virginia, EUA, 1953). Comissariada per l’historiador Lluís Serrano (UdG) la mostra, que estarà oberta al públic del 10 de maig al 13 de juliol, recull diverses sèries d’instantànies relacionades amb la sureda, l’acció dels incendis, les tasques d’una fàbrica de taps, i els llevaires empordanesos. La inauguració tindrà lloc a les 19.00 h d’aquest proper dissabte 10 de maig, al Museu del Suro.
Reconegut per la seva mirada etnogràfica el fotògraf esdevé un documentalista d’oficis, treballadors i dels canvis del paisatge especialment enfocats a la comarca de l’Alt Empordà. El paisatge cremat després de l’incendi de 1986 va deixar la sureda molt afectada. Quan semblava que es recuperava, bona part dels boscos empordanesos es tornaven a cremar l’any 2012. Llavors les fotografies de Townsend Pi-Sunyer van esdevenir un referent, i portada de la premsa digital i escrita, il·lustrant la magnitud de les flames i la potència visual i estètica d’un incendi forestal.
Bona part de les imatges corresponen a les dècades de 1970 i 1980. Per aquesta raó ofereixen una retrospectiva i, en el seu conjunt, mostren diversos canvis socials i proposen un diàleg amb l’espectador. Les fotografies, de gran força narrativa, esdevenen una finestra a un conjunt d’aspectes relacionats amb universos humans i culturals.
L’autor –que va treballar com a corresponsal de l’agència EFE– ha vist publicades les seves imatges a diferents rotatius com La Vanguardia o el Periódico de Catalunya. D’entre d’altres, ha publicat dos llibres sobre el cap de Creus, de masies perdudes i de la pedra seca. Ha treballat pel Museu d’Art Modern de Ceret i ha rebut beques del Consell Comarcal del Pallars Jussà (1991) per fotografiar l’impacte de les hidroelèctriques de la Vall Fosca; i del Centre de Promoció de Cultural Popular i Tradicional (1997) per fotografiar masies de l’Alta Garrotxa i l’Alt Empordà.
Ha exposat part de la seva obra en dues exposicions. La primera titulada La Jonquera. De petita vila a població global (2017), als porxos de can Laporta; i l’exposició Territori humà (2020), a Ca l’Anita de Roses i a l’Espai del Sindicat de la Imatge, la Unió de Professionals de la Imatge i la Fotografia de Catalunya (UPIFC), de Barcelona. La premsa comarcal, en diferents ocasions, s’ha fet ressò de la seva obra i d’aspectes de la seva vida.