Neix el MAP, Mostra d'Art a Palafrugell
• Palafrugell es converteix en l’epicentre de l’art contemporani amb la Mostra d’Art a Palafrugell, un projecte que connecta artistes locals i impulsa una cartografia viva i compartida de l’art empordanès.
• L’exposició principal del map25 reunirà una quarantena d’artistes locals seleccionats per la seva qualitat artística.
• També s’hi podrà veure una mostra internacional d’art contemporani africà, amb peces procedents de diversos països, així com el conjunt escultòric T.O.L.E.R.A.N.C.E. de Guy Ferrer, una crida a la convivència en temps d’intolerància.
• El talent femení és una aposta clara del map25, que posa en primer pla l’exposició de la jove promesa Tura Sanglas. També s’hi mostraran dues obres més de les artistesCarmen Calvo i Christine Bavassa.
• L’art també sortirà al carrer amb instal·lacions, performances i una exposició excepcional amb una selecció d’esbossos del prestigiós Museo dei Bozzetti de Pietrasanta.
Palafrugell es converteix aquest estiu en l’epicentre de l’art contemporani amb la celebració de la primera edició del MAP (Mostra d’Art a Palafrugell), una iniciativa que té com a objectiu identificar, visibilitzar i connectar els nombrosos artistes que viuen i treballen a l’Empordà. Amb una cartografia artística viva i en expansió, el projecte es consolida com una plataforma que reivindica l’Empordà com un dels pols artístics més importants del sud d’Europa, amb més de 200.
Aquesta primera edició del map25 és el resultat d’un treball d’identificació i localització del talent empordanès per part del comissari de la mostra, Toni Álvarez de Arana, iniciat fa tres anys amb dues exposicions al Museu Can Mario de la Fundació Vila Casas. Ara, es recull i s’amplia aquesta feina en el marc institucional de l’Ajuntament de Palafrugell en un mapa que cartografia tots els artistes visitats. L’objectiu és clar: identificar, connectar i fer conèixer els artistes que viuen i treballen al territori, contribuint a construir una cartografia viva i compartida de l’art empordanès, i posicionant Palafrugell com una de les capitals artístiques de Catalunya. La iniciativa respon a una necessitat històrica: trencar amb l’aïllament dels creadors i crear un espai de trobada que reflecteixi la vitalitat cultural de la regió.
La tria de Palafrugell com a seu no és casual: amb una rica combinació de mar i interior, un context històric, paisatgístic i cultural que inclou noms com Josep Pla o Modest Cuixart, i una llarga tradició artística, el municipi esdevé el lloc ideal per acollir aquesta mostra. A més, compta amb una infraestructura cultural consolidada —com la Bòbila, el Museu del Suro, la Fundació Josep Pla, la Fundació Vila Casas i la Fundació Cuixart— i una trajectòria d’esdeveniments emblemàtics com la Cantada d’Havaneres, el Festival de Cap Roig o el Festival de Jazz Costa Brava. Tot això fa que Palafrugell sumi territori, cultura i turisme, els tres pilars fonamentals i vertebradors d’un projecte amb vocació transformadora.
Zoom als artistes locals i al talent femení
El map25 es materialitza en una exposició principal que reunirà una quarantena d’artistes seleccionats per la seva qualitat artística, amb especial atenció a la presència femenina. Aquesta mostra, titulada Paisatge amb figures (Artistes de l’Empordà III), tindrà com a seu principal l’Espai Cultural La Bòbila de Palafrugell.
A més, amb la voluntat de mostrar la feina de cartografia artística, s’instal·larà un gran panell visual que recollirà el nom i la localització de tots els artistes identificats fins ara.
Amb una clara voluntat de visibilitzar el talent femení des de la primera edició, el Teatre de Palafrugell acollirà Continent i contingut, una exposició individual de Tura Sanglas, una de les veus emergents més destacades del territori. La mostra reunirà obres creades entre 2013 i 2024.
També estaran exposades dues obres més que completen l’oferta expositiva del map25: Per una banda, l’obra Sense títol de Carmen Calvo, que es podrà veure a l’aparador de la galeria Pièce Unique. Per l’altra, la peça Zolamadique de Christine Bavassa, un collage creat especialment pel map25 i que s’exposarà a l’aparador de la Galeria Santa Margarida.
Del Km 0 al món
Simultàniament, el map25 presenta una mostra internacional d’art contemporani africà, procedent de la col·lecció privada de l’artista Guy Ferrer. Aquesta exposició reunirà al voltant de setanta peces, entre pintures escultures i màscares rituals, provinents de països com Angola, Burkina Faso, República Democràtica del Congo, Costa d’Ivori, Moçambic i Tanzània, així com d’altres com Camerun, Kenya, Nigèria o Sud-àfrica. El conjunt, procedent de la col·lecció privada de l’artista Guy Ferrer, mostra unes creacions directes i punyents. A través de pintures de gran format, la mostra convida a obrir noves mirades cap a un continent creatiu en plena efervescència.
El map25 també acollirà el conjunt escultòric de nou peces de bronze T.O.L.E.R.A.N.C.E., de Guy Ferrer, una obra magnífica que posa la diversitat religiosa al centre del debat, reivindicant la tolerància com a resposta urgent davant la intolerància global.
D’altra banda, l’agermanament artístic entre Palafrugell i la vila toscana de Pietrasanta, reconeguda internacionalment per la seva tradició escultòrica i la proximitat a les pedreres de marbre de Carrara, ha esdevingut un eix fonamental per a la col·laboració cultural entre ambdues ciutats. En el marc del map25, l’Espai Santa Margarida de Palafrugell acull una exposició excepcional amb esbossos seleccionats del prestigiós Museo dei Bozzetti de Pietrasanta, que reflecteixen el procés creatiu d’artistes destacats com Matti Kalevi Auvinen, Alberto Cortina o Niki De Saint Phalle. L’exposició es completa amb una delicada sèrie de fotografies en blanc i negre de Luca Forno. Aquest intercanvi cultural es consolida amb la signatura, el 30 de juliol, d’un pacte d’amistat cultural, esportiu i turístic entre els dos ajuntaments, reafirmant la voluntat de potenciar la col·laboració i l’intercanvi entre ambdues localitats.
En aquest context de diàleg artístic amb Itàlia, l’artista Tano Pisano, una de les veus més personals i versàtils de l’escena artística europea, exposarà al Mercantil els seus famosos Meccano, una de les seves propostes més singulars i refinades, exposats al Palazzo Vecchio de Florència el 2023. A mig camí entre l’objecte artístic i la construcció conceptual, aquestes creacions evoquen somnis, memòria i sensibilitat. L’exposició es podrà veure al Mercantil, que reobre expressament. L’artista també dona a Palafrugell una escultura anomenada “La balladora de sardanes” i també tindrà lloc la reinauguració d’una altra obra de l’artista italià: el Mural de la pau, ubicat a la capella de l’església de Sant Martí. L’objectiu de recuperar-ne la visibilitat i el sentit original, una defensa de la pau i la convivència en temps convulsos.
Activitats paral·leles
El map25 és un projecte que busca donar visibilitat als artistes locals i donar suport als espais culturals de Palafrugell. El programa inclou exposicions en diversos espais complementaris, com el Museu del Suro i Sa Perola, així com la participació d’altres equipaments col·laboradors.
A partir de setembre, coincidint amb la baixa activitat turística, s’hi afegiran activitats complementàries com visites guiades, tallers i trobades amb artistes, per fomentar la cultura local i mantenir viva la connexió entre l’art i la comunitat.
Laura Millán, alcaldessa de Palafrugell; Andrea Albizua, regidora de Cultura; Toni Àlvarez de Arana, comissari de la Mostra; Gerard Prohias, cap de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament