Torna la campanya Es Niu de Palafrugell amb l’objectiu de recuperar el plat tradicional amb tastos i activitats populars
• Fins al 14 de desembre, diversos restaurants del municipi ofereixen aquest plat emblemàtic de la cuina palafrugellenca
• L’Ajuntament de Palafrugell i entitats del municipi promouen activitats per donar-lo a conèixer al públic
L’Ajuntament de Palafrugell impulsa una nova edició de la campanya Es Niu, dedicada a la difusió i la recuperació d’un dels plats més antics i propis de la cuina local. Entre el 17 d’octubre i el 14 de desembre, una selecció de restaurants del municipi oferiran aquesta recepta de llarga tradició, alhora que s’organitzen activitats obertes al públic per fer-la més accessible i popular.
Els restaurants participants d’aquesta edició són L’Arc, La Xicra, Pa i Raïm i Xadó de Palafrugell, Casamar de Llafranc, La Sala de l’Isaac de Llofriu i l’Escola d’Hostaleria Baix Empordà. Es recomana que les persones que vulguin tastar Es Niu truquin abans als restaurants participants per reservar i confirmar si el tindran disponible el dia que hi vulguin anar.
Enguany, la campanya ha crescut en nombre de restaurants participants i ha aconseguit implicar més establiments del municipi, i per tant, s’ha fet un pas endavant en l’objectiu de consolidar-la com a activitat gastronòmica representativa de Palafrugell.
El dissabte 15 de novembre, de les 11.30 a les 13.30 h, plaça Nova acollirà “Es Niu popular”, amb un tast del plat a càrrec dels cuiners Antonio Estrach, Quim Farrerons i Antonio Izquierdo. El preu del tast és de 3 euros, amb copa de vi inclosa, i els tiquets es podran adquirir a la mateixa carpa fins a esgotar existències.
El plat que tastaran els assistents s’haurà elaborat prèviament a l’Escola d’hostaleria Baix Empordà, on els mateixos cuiners impartiran una classe d’elaboració d’Es Niu el dimarts 11 de novembre. Aquesta activitat permet involucrar les noves generacions de cuiners i gastrònoms en la preservació del plat i fer-lo conèixer entre els estudiants de restauració.
A més, el dimecres 19 de novembre a les 19 h, la Fundació Josep Pla, l’Ajuntament de Palafrugell, i restaurants participants, proposen un tast comentat d’Es Niu, maridat amb la lectura de textos de Josep Pla sobre aquest guisat. Hi participaran els restauradors Roseta Jorba (Pa i Raïm), Toni Sáez (L’Arc) i Montse Soler (La Xicra). L’activitat té un preu de 15 euros, amb aforament limitat, i les entrades es poden adquirir a fundaciojoseppla.cat.
Des de la seva creació l’any 1998, aquestes jornades tenen com a objectiu preservar, difondre i reinterpretar el patrimoni gastronòmic local, mantenint viva una recepta que parla de la història, la cultura i la manera de ser d’un poble.
La campanya està organitzada per l’Ajuntament de Palafrugell, en col·laboració amb l’Escola d’hostaleria Baix Empordà, la Fundació Josep Pla i els restaurants participants, i compta amb el patrocini de Vins i Licors Grau i Celler Espelt.
Un plat amb història i identitat pròpia
El Niu, o Es Niu, és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc. En els seus inicis era un plat de Quaresma, elaborat amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata, sense carn. Amb el temps, els pescadors hi van afegir sèpia i les colles de surers el van completar amb aviram de cacera i salsitxes. La seva elaboració pot durar fins a cinc hores, una per al sofregit i quatre per guisar els ingredients, motiu pel qual no sol aparèixer a les cartes dels restaurants i cal encarregar-lo amb antelació.
Un plat literari i simbòlic
Josep Pla ja l’esmentava al seu dietari La vida lenta (1956–1964) com a “plat de niu”, i en destacava el caràcter essencial i el vincle amb la vida domèstica i festiva empordanesa. Manuel Vázquez Montalbán, a L’art del menjar a Catalunya (1977), el descrivia com “un guisot del qual només poden gaudir els amants de menjar amb cullera”, i el comparava amb grans gestes històriques com la presa de la Bastilla, l’assalt al Palau d’Hivern o el Primer de Maig de 1974 a Portugal. Per a Montalbán, Es Niu és “un plat rotund, melós i ple de caràcter”, una expressió de la força i la passió de la cuina popular catalana.
Aquestes referències literàries han ajudat a consolidar el mite d’Es Niu com a símbol de Palafrugell, un plat que connecta gastronomia, història i identitat col·lectiva.
Més informació a www.visitpalafrugell.cat

