L’Ajuntament de Palafrugell instal·la boies gratuïtes per protegir la posidònia
• S’han instal·lat 38 boies d’aquest tipus, repartides entre les Illes Formigues, Cala Massoni i Cala Pedrosa
L’Ajuntament de Palafrugell ha instal·lat tres camps de boies d’ús diürn gratuïtes a diferents cales del municipi, amb l’objectiu de preservar el fons marí i especialment la posidònia oceànica. En total, s’han col·locat 38 boies de fondeig distribuïdes entre tres zones: 15 boies a les Illes Formigues, 5 a Cala Massoni i 18 a Cala Pedrosa. Aquesta mesura pretén trobar l’equilibri entre l’ús recreatiu del litoral i la conservació dels hàbitats marins.
Tots aquests emplaçaments coincideixen amb àrees marines amb presència de posidònia oceànica, una espècie protegida. Les boies s’utilitzen per facilitar l’amarratge de les embarcacions recreatives i que aquestes no fondegin amb àncora directament sobre el fons marí, amb l’impacte negatiu que això suposa. Cal destacar que, per normativa, està prohibit el fondeig directe amb àncora en aquests espais.
Les boies, d’ús gratuït, estaran operatives fins al 15 de setembre, coincidint amb la temporada de més afluència d’embarcacions. Aquests punts de fondeig ordenat permeten evitar que es llencin àncores directament sobre praderies de posidònia, una planta marina endèmica del Mediterrani clau per a la biodiversitat i la protecció costanera.
El regidor de Medi Ambient, Xavier Rangel, assegura que “des de l’Ajuntament de Palafrugell, treballem per fer compatible el gaudi del mar amb la preservació del medi natural. Constantment mantenim converses amb els diferents actors implicats, per trobar l’equilibri, ja que som conscients del vincle i la tradició que hi ha al nostre territori de sortir a la mar en petites embarcacions. No obstant, també hem de tenir en compte que estem en un entorn privilegiat, gràcies a les nostres boscos, camins, cales i al mar, i tot això conforme un bé immaterial que hem de preservar, per continuar gaudint-ne de forma respectuosa i sostenible”.
Normes d’ús de les boies
Les boies d’ús diürn estan disponibles només entre l’alba i el capvespre, i l’amarratge nocturn no està permès. L’estada màxima per embarcació és de tres hores, per afavorir la rotació i garantir l’accés a tothom. Aquestes boies estan pensades per embarcacions de fins a 8 metres d’eslora; les de dimensions superiors no poden utilitzar-les.
A més, dins l’àmbit delimitat pel camp de boies, és obligatori amarrar-se a la boia i està totalment prohibit tirar l’àncora o el ferro al fons marí. Finalment, cal tenir en compte que algunes boies estan reservades a usos professionals autoritzats —com activitats de busseig o serveis nàutics— i estan degudament senyalitzades; per tant, cal respectar la seva funció específica.
Educació i sensibilització ambiental
L’Ajuntament de Palafrugell complementa aquesta acció amb material informatiu, com tríptics distribuïts entre clubs nàutics i operadors de lloguer d’embarcacions, així com informació integrada a l’APP municipal de Palafrugell, on es poden consultar els mapes de praderies de posidònia i ubicació de les boies.
Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Palafrugell manté la seva aposta per un model de gestió del litoral responsable, que vetlla per l’equilibri entre l’activitat turística i la preservació dels ecosistemes marins.
Els treballs inicials d’implantació dels camps de boies públics va ser finançats, un 90% del seu cost, pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc dels ajuts als espais naturals de Catalunya, els hàbitats i les espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya (operació 04.0401 (Actuacions en espècies, hàbitats i paisatges), finançats en part per el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), amb una inversió total de 47.651,66€ l’any 2024. L’any 2025, les despeses d’instal·lació i desinstal·lació ja li corresponen a l’Ajuntament de Palafrugell.
Aquest projecte s’ha treballat en el marc de la Taula de Cogestió Marítima del Baix Empordà i contempla també la instal·lació de camps de boies al municipi de Palamós que l’Ajuntament ja fa dues temporades que instal.la. La Taula agrupa els diferents actors del territori implicat com són l’administració pública, la comunitat científica, les entitats de la societat civil i economia blava i activitats al mar.
Posidònia
La Posidònia és una fanerògama marina endèmica del Mediterrani amb unes funcions molt rellevants per a la preservació de la biodiversitat marina. Aquesta planta s'estableix als fons marins de poca fondària, en mates disperses o formant herbeis o praderies, que són refugi i aliment per a moltes espècies i alhora ajuden mitigar els efectes dels temporals sobre les nostres costes. És doncs, de vital importància per al nostre litoral protegir aquesta espècie, amenaçada pels efectes del canvi climàtic i pels impactes directes antropogènics.
Les barques d'ús recreatiu sovint fondegen en les cales sobre fons de Posidònia arrencant feixos en les operacions de lleva de les àncores. Per facilitar la localització d’aquests boscos submarins que cal protegir, l'Ajuntament de Palafrugell ha creat un apartat a l'APP municipal, Palafrugell al mòbil, on es pot consultar un mapa Google amb la cartografia de les praderies de posidònia i els camps de boies, inclosos els diürns.