Els Premis a la Recerca “Santiago Zapata” 2025 impulsen a la recerca interdisciplinària sobre el suro
La Càtedra d’Estudis del Suro de la Universitat de Girona convoca una nova edició dels Premis a la Recerca “Santiago Zapata”, amb l’objectiu de fomentar la recerca aplicada a l’àmbit temàtic del suro des d’una perspectiva multidisciplinària, que abasti les humanitats, les ciències socials, les ciències naturals i la tecnologia.
Aquesta iniciativa s’emmarca en la voluntat de la Càtedra d’impulsar la recerca sobre allò que sovint s’anomena “el món del suro” —que inclou des de la matèria a la cultura, passant per les suredes i les indústries— i de donar-la a conèixer dins i fora de l’àmbit acadèmic. S’hi atorga una atenció especial als territoris surers, tant de Catalunya com d’altres regions i països, amb l’objectiu de promoure una visió global i integradora d’aquest sector.
Els premis, de caràcter anual, porten el nom de Santiago Zapata en reconeixement a la tasca d’impuls a l’estudi del suro que aquest catedràtic extremeny va dur a terme al llarg de la seva trajectòria acadèmica.
Dues modalitats de participació
Els premis contemplen dues categories amb dotació econòmica:
Modalitat A: Premi de 1.000 euros adreçat a estudiants de grau o màster, investigadors novells o treballs de recerca d’àmbit local (Catalunya o Estat espanyol).
Modalitat B: Premi de 2.000 euros destinat a doctorands i investigadors sènior a nivell nacional i internacional.
Els treballs han de ser inèdits o publicats amb una antiguitat màxima de dos anys i han de centrar-se en qualsevol aspecte relacionat amb el suro, dins dels àmbits esmentats (història, economia, ecologia, química, disseny industrial, gestió forestal, etc.). Poden ser presentats en català, castellà, anglès, francès o portuguès.
Termini i procediment de presentació
Els treballs es poden presentar fins a l’1 de juliol de 2025 mitjançant el registre electrònic general de la Universitat de Girona (https://apps.udg.edu/Registre/) o presencialment a l’Oficina d’Assistència en Matèria de Registres (Plaça Sant Domènec, 3, Girona). També s’admeten les formes establertes a l’article 16.4 de la Llei 39/2015.
La documentació a presentar inclou el formulari de participació, el currículum del/s autor/s, el treball complet, i un resum de màxim 1.500 paraules amb els objectius, metodologia, fonts i conclusions.
Jurat i veredicte
El jurat estarà format per tres especialistes reconeguts de diferents disciplines i farà públic el seu veredicte durant el mes de setembre de 2025, a través del web de la Càtedra (https://www.udg.edu/ca/catedres/estudis-del-suro). El conservador del Museu del Suro de Palafrugell actuarà com a secretari del jurat, amb veu però sense vot.
Difusió i reconeixement
Els treballs premiats quedaran dipositats a la seu de la Càtedra i es publicarà el resum al web oficial. Els autors conservaran la propietat intel·lectual i, si els treballs es publiquen posteriorment en revistes científiques o llibres, caldrà fer constar que han estat guardonats amb aquest premi.